Glowing Lines


Begin april 2014 zijn de eerste Glowing Lines aangelegd op de N329 Weg van de Toekomst. Het kunstwerk is ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde en aangelegd door Heijmans. Daarmee krijgt de N329 de eerste pilot van de lichtgevende snelweg ter wereld. De Glowing Lines zijn onderdeel van het internationaal bekende en prijswinnende concept ‘Smart Highway’. Met dit concept voor de intelligente wegen van morgen werken Roosegaarde en Heijmans samen aan de innovatie van het Nederlandse landschap waarin poëzie, design, technologie, veiligheid en een energieneutrale toekomst samenkomen.

Roosegaarde en Heijmans hebben een lichtgevende belijning ontwikkeld die zich overdag oplaadt en ‘s avonds oplicht. Voor ontwerper Daan Roosegaarde zijn de ‘Glowing Lines’ echte Nederlandse landschapskunst met hun ‘Zen-achtige lijnen van licht’. Daarnaast is het een duurzaam alternatief voor plekken waar geen straatverlichting aanwezig is en geven ze automobilisten houvast, omdat het verloop van de weg zo duidelijk te zien is.

Onderweg naar de toekomst
Om dit innovatieve kunstwerk tot stand te brengen is er op de N329 een pilot van twee maal 500 meter ‘Glowing Lines’ gerealiseerd. Geplaatst nabij knooppunt Paalgraven bij afslag Oss is het de entreepoort voor de Weg van de Toekomst. Het proefproject is mede tot stand gekomen dankzij advisering en financiering door het bkkc, brabants kenniscentrum kunst en cultuur.

Glowing Lines door Daan Roosegaarde

Bekijk de uitzending van NOS over de Glowing Lines

< < terug

N329 - De weg van de toekomst N329 - De weg van de toekomst N329 - De weg van de toekomst N329 - De weg van de toekomst