Flowman tussen de kruispunten


Op de trajecten tussen de kruispunten is een innovatieve LED-lijn aangebracht die automobilisten begeleidt. Hiervoor maken we gebruik van de lampjes van de orientatieverlichting. Dit systeem heet Flowman. Flowman informeert de weggebruiker over de te rijden snelheid door op een matrixbord een snelheid van tussen de 50 en 70 km aan te geven.

In de spits geven de Groene LED-lampjes in de weg rijadvies. De lampjes lopen met de automobilist mee. Rijden de lampjes je voorbij, dan moet je voor een optimale doorstroming harder rijden. Rijdt de automobilist de lampjes voorbij, dan moet je juist inhouden. Volg je Flowman dan krijg je bij de verkeerslichten telkens groen. Voordelen zijn: beter doorrijden, minder slijtage van banden en minder uitstoot van CO2.

De Flowman komt voort uit het al eerder ontwikkelde ODYSA-systeem. ODYSA leidt tot minder kop-staartbotsingen en bestuurders rijden minder hard. Daarnaast is bij andere projecten in Nederland een afname van het aantal stops gemeten voor het verkeer.  Een daling tijdens de ochtendspits van 60% naar 40% en in de avondspits van 80% naar 35%. Vooral het vrachtverkeer is positief over ODYSA. De daling van het aantal stops bevordert ook vermindering van energieverbruik en geluidsoverlast.< < terug

N329 - De weg van de toekomst N329 - De weg van de toekomst N329 - De weg van de toekomst N329 - De weg van de toekomst